Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences

بررسی اثر عصاره هیدروالکلی میوه گیاه بنه (Pistacia atlantica) بر زخم معده ناشی از اتانول در موش صحرایی Study of gastroprotective effect of the hydroalcoholic extract of Pistacia atlantica on ethanol-induced gastric ulcer in Rat

قاسمی, فاطمه (2017) بررسی اثر عصاره هیدروالکلی میوه گیاه بنه (Pistacia atlantica) بر زخم معده ناشی از اتانول در موش صحرایی Study of gastroprotective effect of the hydroalcoholic extract of Pistacia atlantica on ethanol-induced gastric ulcer in Rat. Doctoral thesis, دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran,School of Pharmacy & Pharmaceutical Science دانشکده داروسازی و علوم دارویی

[img]
Preview
Text
125763-20.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

زخم دستگاه گوارش بیماری شایع معده است. علت ایجاد زخم معده برهم خوردن تعادل بین عوامل محافظتی گوارشی و عوامل مهاجم گوارشی می باشد. از عوامل ایجاد کننده زخم معده، اتانول می باشد که مکانیسم آن ایجاد ایسکمی و تولید رادیکال های آزاد می باشد. بسیاری از تحقیقات بدنبال یافتن ترکیب آنتی اکسیدان برای کاهش واکنشهای اکسیداسیون القا شده بوسیله اتانول صورت می پذیرد. گیاه بنه بدلیل داشتن ترکیبات فنلی، خاصیت آنتی اکسیدان آن به اثبات رسیده است. در مطالعه حاضر اثر عصاره هیدروالکلی میوه گیاه بنه در پیشگیری از زخم معده ایجاد شده توسط اتانول مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: در این مطالعه 42 سر موش صحرایی نر از نژاد wistar با محدوده وزنی 250-200 گرم استفاده شد. عصاره گیاه از روش خیساندن تهیه گردید. حیوانات به طور تصادفی در 7 گروه 6 تایی قرار گرفتند.گروه های آزمایش دوزهای (mg/kg400و200و100) عصاره میوه گیاه بنه، یک گروه رانیتیدین (mg/kg50) و یک گروه سرم فیزیولوژی(ml/kg5) یک ساعت قبل از تجویز اتانول96% (ml/kg5)، یک گروه سرم فیزیولوژی(ml/kg5) و گروه دیگر دوز mg/kg400 عصاره گیاه بنه را به تنهایی دریافت کردند. پس از یک ساعت معده حیوانات خارج و تعداد زخم ها، طول زخم ها، میزان مالون دی الدهید و میزان نیتریک اکساید مورد بررسی و معده از نظر میکروسکوپی مطالعه شد. نتایج: عصاره گیاه بنه به صورت وابسته به دوز موجب کاهش تعداد زخم، طول زخم، میزان مالون دی الدهید و افزایش میزان نیتریک اکساید گردید. بهترین دوز عصاره در پیشگیری از زخم معدهmg/kg 200 بود. نتیجه گیری: عصاره گیاه بنه می تواند در پیشیگیری از زخم معده ناشی از اتانول در موش صحرایی موثر باشد. Background: Peptic ulcer is usual gastrointestinal disorder of gastric mucosa. Which is generally induced in stomach or duodenum. The fundamental cause of ulceration is an imbalance between gastric offensive factors such as hydrochloric acid, pepsin and leukotrienes and gastric defensive factors such as prostaglandins, mucosa-bicarbonate barrier. One of the ulcerogenic agents is ethanol that induced damage in gastric mucosa by promoting ischemia and appearance of free radicals. Plant extracts are essential sources of new medicine and have shown effective results in the peptic ulcer treatment. Research in medicinal plants demonstrates that numerous plants have noteworthy medicinal potential. For instance, Pistacia atlantica has been used in folk medicine for treating abdominal discomfort pain. Its anti-oxidant effect was demonstrated in many researches and its effect is explained by its phenolic compounds. In this study, the effect of fruit of Pistacia atlantica in the prevention of ethanol-induced gastric ulcer was studied. Materials and Method: All the experiments were conducted using male wistar rats (weight: 200-250g), which were randomly divided into 7 groups.Pistacia atlantica extract was prepared maceration.Different doses of Pistacia atlantica extract were orally administered to the experimental groups (100, 200, 400 mg/kg). Normal saline was orally administered to Ulcer control group (5 ml/kg). Also, one hour before receiving ethanol (5 ml/kg), the positive control group received Ranitidine (50 mg/kg) and the negative control group received normal saline (5ml/kg) respectively. One hour after ethanol application, the animals were anesthetized and the stomachs were removed and then the number and the length of gastric lesions and level of malondialdehyde (MDA) (as an index of peroxidation) and level of Nitric oxide (as an important antioxidant agent) were identified in rat gastric mucosa. Results: In this study Pistacia atlantica extract dose dependedly reduce number of gastric lesions induced by ethanol. Pretreatment with Pistacia atlanica extract at dose level of 200 and 400 mg/kg significantly decrease the stomach MDA levels and increase the stomach NO levels. Conclusion: Base on the result investigated in this study Pistacia atlantica extract can be effective in the prevention of ethanol-induced gastric ulcers in rats.

Item Type: Thesis (Doctoral)
Keywords: گیاه بنه، اتانول، زخم معده، موش صحرایی Pistacia atlantica , Ethanol, Gastric ulcer, Rats.
Subjects: R Medicine > RS Pharmacy and materia medica
Divisions: Faculty of Medicine, Health and Life Sciences > School of Medicine
Depositing User: آقای بهرام سوسنی غریب وند
Date Deposited: 24 Apr 2018 08:04
Last Modified: 24 Apr 2018 08:04
URI: http://eprints.ajums.ac.ir/id/eprint/12832

Actions (login required)

View Item View Item