Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences

تعیین سطوح جیوه در ماهی های شوریده، حلوا سیاه و صبور در مرکز صید آبادان (اروندکنار)

نصراصفهانی, الهه (2011) تعیین سطوح جیوه در ماهی های شوریده، حلوا سیاه و صبور در مرکز صید آبادان (اروندکنار). Masters thesis, دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran,School of Allied Medical Science دانشکده پیراپزشکی

[img]
Preview
Text
m78492.pdf

Download (13MB) | Preview

Abstract

جیوه در محیط هشداری برای سلامتی انسان است و سمیت آن به فرم شیمیایی آن بستگی دارد. به طور کلی جیوه آلی سمی‌تر از جیوه معدنی است. جیوه به راحتی از سد خونی مغز و جفت عبور کرده، باعث بروز آسیب‌هایی به نوزادان و کودکان می‌شود. ماهیها می‌توانند مسیر اصلی و عمده مواجهه انسان با جیوه باشند و ‭Mercury is considered as an important health hazards and its toxicity depends on the chemical forms. The organic mercury is generally more toxic than its inorganic form which easily crosses

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: R Medicine > RA Public aspects of medicine
R Medicine > RM Therapeutics. Pharmacology
Divisions: Faculty of Medicine, Health and Life Sciences > School of Medicine
Depositing User: آقای بهرام سوسنی غریب وند
Date Deposited: 22 Apr 2017 03:30
Last Modified: 24 Jun 2017 03:58
URI: http://eprints.ajums.ac.ir/id/eprint/5204

Actions (login required)

View Item View Item